Soms kan het interessant zijn om de apparatuur die de Internet Service Provider (ISP) levert niet te gebruiken maar eigen apparaten in te zetten.
Een paar redenen om dat te overwegen. Als je uit oogpunt van veiligheid verschillende gescheiden netwerken wilt, voor privé, voor de gasten, voor de alarminstallatie, voor “smart” apparaten (Internet of Things). Of wanneer het huis en tuin echt niet met alleen de WiFi van de provider goed worden gedekt. En niet onbelangrijk: sommige providers leveren oude apparatuur die weinig wordt bijgewerkt wat een beveiligingsprobleem op kan leveren.
Ook hoef je het eigen netwerk bij latere eventuele wijziging van ISP dan niet meer te wijzigen waardoor ook aangesloten computers, telefoons enz niet steeds voor het spul van de andere provider hoeft te worden aangepast.
Nota bene: providers zijn wettelijk verplicht (Besluit eindapparaten) het gebruik van eigen apparatuur toe te staan en benodigde gegevens voor gebruik van de diensten (logins, technische parameters) beschikbaar te stellen.
Sommige providers geven een kleine korting als je eigen apparatuur inzet.
Hier wat extra info, merendeels technische rimram.
Het eindpunt van de glasvezel in huis (een vierkant doosje van 10x10cm) is de zgn. FTU (Fiber Termination Unit, type TK-01). Daarop wordt óf, een passend kapje met een glasvezel patch-kabel om de eigen apparatuur rechtstreeks op de glasvezel aan te sluiten, óf een NTU (Network Termination Unit) gezet die het signaal op de glasvezel omzet naar een gewone netwerkkabel (RJ45 CAT5+) om daarop een router aan te sluiten. Zie:
- https://www.kpnwebshop.com/zoeken/patchcover-kit-ftu-tk01/2
- https://www.kpnwebshop.com/zoeken/zxhn-f3100-mediaconvertor-ftu-tk01/2
(op marktplaats voor een tientje te vinden) of - https://webwinkel.heldenvan.nu/gmc-tk01-p2110-eu-1.html
(wordt op de FTU geschoven, ca €50,=)
Of een fiber-patch-cover of NTU op de FTU nodig is hangt dus af van de router die men kiest om op het Internet aan te sluiten, of die op een glasvezel of op een netwerkkabel kan worden aangesloten. Er zijn ook routers die met beide type aansluitingen kunnen werker.
Apparatuur om rechtstreeks op de glasvezel aan te sluiten zijn o.a. de AVM Fritzbox 5490 en andere routers waarin een SFP glasvezelmodule (single mode fiber, TX 1310 nm , RX 1490/1550 nm) gestoken kan worden. De Fritzbox is sowieso interessant omdat het én VoIP biedt met een geïntegreerd DECT basisstation, met andere apparatuur van AVM (repeaters/access points) een heel makkelijk uitbreidbaar netwerk, een “mesh” vormt. De betere providers leveren meestal de Fritzbox. Maar er zijn nog zat andere alternatieven.